Menu

WiFi-guiden

Den trådløse dekningen i boligen din er viktig for hvor raskt bredbåndet ditt oppleves for deg. Vi har samlet noen tips til hvordan du kan få en bedre trådløs bredbåndsopplevelse!

Nyhet: Nå har vi lansert Smart WiFi! Smart WiFi gir full trådløs dekning i de fleste boliger. Les mer og bestill

Tips 1: Velg riktig plassering

Plassering av den trådløse routeren kan ha mye å si for den opplevelsen du har av ditt trådløse nettverk.
Monteres routeren i et hjørne av boligen kan signalet bli svekket på vei til den andre siden av boligen, noe som igjen kan medføre redusert dekning og hastighet.
For å få best mulig utbytte av det trådløse nettverket, anbefaler vi at du plasserer den trådløse routeren sentralt i boligen, eller i nærhet av det området hvor du anvender det trådløse nettverket.

Plasser routeren høyt. Den kan enten monteres på veggen eller plasseres oppå et skap eller lignende. Routeren bør også plasseres synlig, ikke bak gjenstander, inne i skap eller i nærheten av annet elektronisk utstyr.

Bor du i større bolig vil det ofte være nødvendig med flere tilkoblingspunkter for å få god dekning i alle rom.

Tips 2: Pass på støykilder

Det kan være flere støykilder som lager problemer for det trådløse signalet og bidrar til å svekke kvaliteten på det trådløse nettverk. Dette kan medføre lavere hastighet og dårligere dekning for alle som er tilkoblet det trådløse nettverket.


 Eksempler på ting som kan skape støy er annet elektronisk utstyr som for eksempel mikrobølgeovner, TV-apparat, gulvvarme, baby-call, kjøleskap og lignende. Vi anbefaler at du unngår å plassere den trådløse routeren i nærheten av slike gjenstander.

Tips 3: Unngå hindringer

Vegger og gulv kan være hindringer for det trådløse signalet, da spesielt vegger og gulv av tett masse som for eksempel betong, mur, skorstein og tykk tømmer. Signalet kan bli svekket og den opplevde hastigheten og dekningen redusert. I verste fall kan det trådløse signalet hindres fullstendig, og du mister tilkoblingen til det trådløse nettverket.Opplever du dette kan det være et behov for flere tilkoblingspunkter med f.eks bruk av nettverksutvider eller "repeater" i boligen. Disse får du kjøpt hos alle elektronikkforhandlere.

Ofte stilte spørsmål og svar

Hva er en trådløs router?

Dette er utstyret som sender ut et trådløst signal (WiFi) som gjør det mulig for deg å koble deg til Internett uten å bruke en kablet forbindelse mellom modemet og f.eks. en datamaskin. Dette utstyret kan se forskjellig ut, hos Eidsiva Bredbånd bruker vi i hovedsak utstyr av merkene Inteno (hvit boks) eller Zyxel (sort eller hvit boks).

Hvorfor får jeg ikke logget meg på mitt trådløse nettverk?

Kontroller at dem trådløse routeren er påslått og at trådløst nettverk (WIFI) er aktivert. Pass også på at nettverksnavnet du forsøker å koble deg til er riktig og at du skriver inn passordet korrekt (skill mellom små/store bokstaver).
Hvis du bruker PC kan det noen ganger være nettverkskortets trådløsfunksjon som enten er deaktivert eller defekt, kontroller at utstyret du prøver å koble til er i orden.

Hvordan endrer jeg mitt nettverksnavn (SSID) og passord (WIFI-key)?

Du kan endre ditt nettverksnavn og passord her.

Hva er passordet jeg bruker for å koble meg på det trådløse nettet mitt?

Med mindre du har endret dette selv fra Min Side e.l., vil du på den trådløse routeren levert fra oss kunne se din nettverksnøkkel på undersiden av boksen markert med enten WPA, WIFI key eller Wireless key. Ønsker du å endre nettverksnavn og/eller passord kan du gjøre dette her.

Hvorfor har jeg lav hastighet via nettverkskabel?

Det er ulike årsaker til at du kan oppleve lav hastighet via nettverkskabel. Måler du lavere hastighet enn hva du har i abonnementet kan dette skyldes skade på nettverkskabelen du bruker eller et nettverkskort i datamaskinen som ikke er kompatibel med hastigheten. Dersom flere er tilkoblet og benytter nettverket samtidig, kan hastigheten oppfattes som lavere.

Hvorfor opplever jeg lav hastighet ved trådløst nett (WIFI)?

Når du er tilkoblet et trådløst nettverk kan du oppleve noe varierende hastighet. Det kan skyldes lang avstand mellom router og den enheten du har tilkoblet, plasseringen av den trådløse routeren, hindringer (vegger/gulv o.l.) og støy som forstyrrer signalet med mer. 

Jeg får koblet til noen enheter, men ikke alle?

Dette kan skyldes at enheten er utenfor dekningen, at WIFI/trådløst er deaktivert på enheten din eller at enheten din ikke klarer å koble seg til fordi krypteringen på nettverket er for avansert, gjelder spesielt eldre enheter (4 år og eldre). Kryptering og andre innstillinger for det trådløse nettverket kan du forandre fra Min Side    

Jeg har Smart-TV og rask hastighet på bredbåndet, men bildet hakker allikevel?

Dette kan fort oppstå hvis man har koblet TV’en til det trådløse nettverket. Det kan så absolutt anbefales å bruke en nettverkskabel mellom routeren og TV da sånne tjenester er avhengig av et særdeles stabilt og sterkt signal for å få mest ut av opplevelsen. Har ikke TV’en mulighet til å kobles til med kabel, forsøk å flytt routeren inn i samme rom som der TV’en din er plassert.

Jeg vil flytte den trådløse routeren min for å få bedre dekning/signal, men vet ikke hvordan?

Ofte behøver man en lengre nettverkskabel for å få til dette, slike får man kjøpt i de fleste elektronikkbutikker til en rimelig pris. Du trenger da en cat-5 eller cat-6 kabel (hastigheter over 100 mbit/s) med RJ-45 kontakt.
Det kables på samme måte som du har det i dag.

Jeg opplever å miste forbindelsen, for så å få den igjen etter kort tid?

Dette kan skyldes flere forhold, med en kjent synder er når Bluetooth/Blåtann aktivert på telefoner/nettbrett/PC, da denne sender på samme radiofrekvens som den trådløse routeren (2.4 Ghz). Forsøk å deaktiver Bluetooth/Blåtann på dine enheter for å se om det kan hjelpe.

Jeg får opp 2 nesten like nettverksnavn, hvor det ene har 5G til slutt i navnet, hva er forskjellen?

Forskjellen er hvilken frekvens det trådløse nettet sender på, 2.4 Ghz og 5 Ghz. Forskjellen på de er at 5 Ghz er en nyere standard for trådløs teknologi som også har større kapasitet/hastighet enn den eldre standarden på 2.4 Ghz.
Bruk helst 5 Ghz så langt dette går, denne frekvensen er mindre utsatt for radiostøy.
De hvite Inteno routerene du har fått fra oss (etter våren 2015) sender på både 2.4 Ghz og 5 Ghz, men skiller ikke på nettverksnavnet. Der bestemmer enheten du har tilkoblet selv hvilken frekvens som har best dekning og kobler seg automatisk til denne.
NB! 5 Ghz har mindre dekning, og ikke alt eldre utstyr (4år og eldre) er kompatibel med denne teknologien.

Kan jeg skru opp sendeeffekten på den trådløse routeren for å få bedre dekning?

Nei, de trådløse routerene vi bruker sender på maksimal tillatt stryke (100 mW). Dette bestemmes av lovverket, og er ikke noe vi/du har mulighet til å øke. I noen tilfeller hvor støy fra andre trådløse nettverk er problemet, kan det faktisk være en fordel å skru ned styrken for å ikke overlappe/bli forstyrret fra andre nettverk i nærområdet.

Kan jeg bruke min egen trådløse router?

Ja, hvis du har fiber -eller kabel-TV (Coax) bredbånd kan du gjøre dette uten noe problem. Da kabler du fra modem/fiberkonverter til WAN-inngangen på routeren. Har du Get TV må signalet til dekoderen komme fra en router vi har levert, da dette krever spesiell konfigurering for å virke.
ADSL/VDSL bredbånd må bruke router med modem (multimodem) levert fra oss.

Hvordan kan jeg måle signalstyrken hos meg?

Dette kan gjøres på forskjellige måter, ofte er det beste å bruke en App til f.eks telefon/nettbrett. Man kan også se på de strekene man har på Internett ikonet på enheten du har koblet til, gjerne 4-5 streker formet som en fane eller trapp. Jo flere streker, jo bedre signal mottar enheten.
For mer avanserte brukere kan man måle dette i dBm, har du et signal som er bedre enn -75 dBm er signalet godt, er det -60 dBm er signalet utmerket.

Når bør jeg bytte til en ny router?

Hvis routeren er eldre enn 4 år bør det byttes, da det har kommet ny teknologi som kan levere en bedre hastighet trådløst de siste årene. Men så lenge den virker som den skal, og du ikke opplever redusert hastighet/funksjon kan den godt brukes lenger.

Hvordan vet jeg at det er radiostøy, og ikke hastigheten på den fysiske linjen til boligen som er dårlig?

Dette kan være litt vanskelig å sette fingeren på hva som forårsaker forstyrrelser, men hvis du får målt hastigheten på bredbåndet med en kablet enhet, f.eks. en datamaskin tilkoblet LAN1-utgangen på routeren og det er et stort avvik på hva du måler trådløst kan det tyde på radiostøy.
Prøv å skru av alt du vet sender ut radiosignaler og annet elektronisk utstyr (babycall, TV, Bluetooth-utstyr o.l.). Ødelagte mikrobølgeovner kan også lekke radiostøy. Ta en ny måling trådløst og se om det ble noe bedre resultat. Husk at naboen sitt trådløse nettverk også kan skape støy.

Jeg får ikke logget på etter å ha byttet passord på nettverket mitt?

Da kan det være at du må be enheten din om å «glemme» nettverket, dette gjøres ofte inne fra Innstillinger og/eller nettverksinstillinger på enheten du har problemer med.
Det kan også være feil i passordet, feil kryptering eller at passordet ikke innfrir kriteriene som kreves.

 

Eidsiva bredbånd AS - Orgnr.: 880258222
Besøksadresse: Vormstuguvegen 40, Fakkelgården

2624 Lillehammer

Postboks 224 2601 Lillehammer

 

Telefon: 03370

miljofyrtaarn